Jongeren en vrijwilligerswerk

Iets meer dan de helft van de Nederlandse jongeren van 15 tot 25 jaar zet zich wel eens in als vrijwilliger. Ook is meer dan de helft actief in het verenigingsleven, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een onderzoek dat tussen 2012 en 2017 is gehouden onder ruim 45.000 mensen van 15 jaar en ouder.

Jij bent jong en je wilt een steentje bijdragen aan de maatschappij!

Waar ben je nieuwsgierig naar, waar krijg je energie van, wat wil je ervaren en wat wil je bereiken? Wil je onderzoeken wat bij je past? Ben je op zoek naar meer uitdaging naast school of werk? Of wil je, je inzetten voor bijvoorbeeld natuur en milieu? Vrijwilligerspunt Papendrecht is er ook voor jongeren die vrijwilligerswerk willen doen! Wist je dat?

Jouw sterke punten

Speciaal voor jongeren staat op de website van de Nationale Jeugd Raad een Happy-test. Binnen een paar minuten weet je waar jij goed in bent en wat je leuk vindt. Deze test gaat uit van jouw sterke punten. Dingen die je doet vanuit je talent gaan vanzelf en zijn meestal succesvol. Met vrijwilligerswerk dat past bij jouw talenten haal je het beste in jezelf naar boven en draag je bij aan de maatschappij.

Werktijden

Voor minderjarigen geldt dat organisaties zich aan de arbeidstijdenwet moeten houden. De regels over op welke tijden jongeren ingezet mogen worden als vrijwilliger of stagiair verschillen; voor schooldagen gelden andere regels dan voor vrije dagen. Het aantal uren dat zij mogen werken is ook beperkt, afhankelijk van de leeftijd. Lees hier meer over wet- en regelgeving met betrekking tot vrijwilligerswerk en maatschappelijke stages.

Maatschappelijke Stage (MaS)

Met een maatschappelijke stage kan je, als scholier in het voortgezet onderwijs, een bijdrage leveren aan de samenleving. Dit doe je door een vrijwilligers-stage bij bijvoorbeeld een sportvereniging, kinderboerderij of voedselbank. Zo maak je kennis met vrijwilligerswerk en vrijwilligersorganisaties. Ook je eigen sportvereniging/-club is een goede stageplek voor de MaS.

De maatschappelijke stage is sinds schooljaar 2014-2015 niet meer verplicht. Scholen mogen zelf bepalen of zij hun leerlingen een maatschappelijke stage laten volgen. Wanneer de school besluit dit te doen, ben jij als scholier wel verplicht mee te doen. Heb je hulp nodig bij het zoeken naar een MaS-plek, neem dan contact op met Vrijwilligerspunt Papendrecht. Stuur een e-mail naar vrijwilligerspunt@sterkpapendrecht.nl of bel naar 078 6154741.

mensen