Vrijwilligersvergoeding en belasting

Onkostenvergoeding

Vrijwilligerswerk kost geld. Vrijwilligers reizen, bellen, schrijven, vergaderen. Veel vrijwilligersorganisaties vergoeden deze onkosten. Voor het toekennen van vergoedingen bestaan een aantal regels waar zowel de vrijwilliger als de organisatie rekening mee moet houden. Een organisatie dient hiervoor bijvoorbeeld een post op te nemen in de begroting.

Belastingvrije vrijwilligersvergoeding

De hoogte van de belastingvrije onkostenvergoeding voor vrijwilligers wordt ieder jaar door de belastingdienst bijgesteld. Je hoeft over dit bedrag geen verantwoording af te leggen aan de Belastingdienst, dus je hoeft geen bonnetjes en dergelijke te bewaren. Werk je bij meerdere vrijwilligersorganisaties, dan geldt het maximumbedrag voor het totaal van de onkostenvergoedingen die je krijgt. Krijg je een vergoeding per uur of per activiteit? Dan mag deze uurvergoeding niet hoger zijn dan een bepaald maximum. Dit bedrag wordt ieder jaar bijgesteld. Meer informatie vind je op de site van de Belastingdienst.

'Ik-doe-mee-premie'

De Sociale Dienst Drechtsteden vindt het belangrijk dat alle inwoners van de Drechtsteden zelfstandig en volwaardig kunnen leven, werken, wonen en meedoen. Waar dat niet lukt, helpen we die mogelijkheden te vergroten. Voor inwoners in de Drechtsteden, die werkzaam zijn op een participatieplek of vrijwilligerswerk doen, is er vanaf 1 oktober 2023 de zogenaamde Ik-doe-mee-premie. Een premie van maximaal € 250,- per jaar. De Ik-doe-mee-premie vervangt de participatie- en vrijwilligersbonus.

Bent u in het afgelopen half jaar, minimaal 4 uur per week aan de slag op een participatieplek of bij een organisatie als vrijwilliger? Dan komt u in aanmerking voor de Ik-doe-mee-premie. De premie is € 250,-. U krijgt deze één keer per 12 maanden en heeft in datzelfde jaar geen participatie-/vrijwilligersbonus ontvangen. Meer weten? klik hier!

mensen