Heb je een vraag ?
Mail, bel of maak een afspraak voor een gesprek.
Zoek, vind en plaats vrijwilligersvacatures.
Algemeen
HartslagNu, voorheen Hartveilig Wonen, is het landelijke reanimatie oproepsysteem van Nederland. Op het moment dat er bij 112 een melding van een hartstilstand binnenkomt, gaat er direct een signaal naar HartslagNu en worden burgerhulpverleners binnen een straal van 750 meter opgeroepen om te gaan reanimeren of om een AED-apparaat te gaan halen. De eerste 6 minuten zijn cruciaal voor de grootste overlevingskans. Nederland is het eerste land ter wereld dat een landelijk reanimatienetwerk van burgerhulpverleners kent.
Ontstaan HartslagNu Papendrecht
Daisy vertelt: ‘Acht jaar geleden werd er door de gemeente Papendrecht een bijeenkomst georganiseerd. De gemeente gaf aan een werkgroep te willen oprichten om zaken omtrent reanimatie beter op orde te krijgen. Ik woonde toen zelf nog maar net in Papendrecht. Ik ben verpleegkundige en dacht: Laat ik dat gaan doen’. De werkgroep werd opgericht. Vijf personen, waaronder Daisy, maakten er in korte tijd, mede met behulp van subsidies vanuit de gemeente en sponsoring vanuit de Rotary Papendrecht, een groot succes van. Een volgende professionele stap was onvermijdelijk. Daisy: ‘We zijn sinds 2018 een stichting met drie bestuursleden: Rien Andriesse is de voorzitter, Erick Mekking is de penningmeester en ik ben de secretaris. Na de oprichting zijn we onder de naam HartslagNu Papendrecht verder gegaan. We begonnen destijds met drie aangenomen AED’s, nu hebben we er 15 in eigen beheer en zijn er 46 in totaal aangemeld in het systeem. Deze staan verspreid over Papendrecht’.
Reanimatielessen
Papendrecht heeft op dit moment 449 vrijwilligers oftewel burgerhulpverleners. Hoewel het een mooi aantal is, waren het er ooit rond de 600. Op de vraag waarom het aantal is afgenomen, antwoordt Daisy: ‘De hoofdreden is meestal dat het certificaat verlopen is. Jaarlijks moet er een herhalingscursus worden gevolgd. In Coronatijd konden we de aanvragen nauwelijks aan. Dat was in de tijd dat Eriksen, de Deense voetballer, tijdens het EK-duel een hartstilstand kreeg. Dit geeft mensen toch een prikkel om zich aan te melden. Helaas ebt dat ook weer weg. Deze zomer zal de UEFA gaan samenwerken met de Nederlandse Hartstichting en de Nederlandse Reanimatie Raad, grote kans dat deze aandacht ook weer zal leiden tot meer aanmeldingen’. Daisy verzorgt de reanimatielessen in Papendrecht. De basiscursus kost € 35,- en de herhalingscursus kost € 17,50. De reanimatielessen worden gegeven op de locatie: VV Drechtstreek, Parkweg 7, Papendrecht. Voor meer informatie of aanmelden, kun je een e-mail sturen naar: info@hartslagnupapendrecht.nl
Wie is Daisy Roeland?
Achtergrond
Daisy Roeland werd achtendertig jaar geleden geboren in Dordrecht. Als kind speelde ze graag buiten in de grote speeltuin achter haar flat. Met vader in het bestuur en moeder die vrijwilligerswerk deed waren beiden altijd slechts een steenworp van haar verwijderd; een hecht gezin met een warm hart voor anderen. De band met zus Shelley is in de loop der jaren veranderd in een vriendinnenband met als resultaat: het samen runnen van een eigen bedrijf, hier later meer over. Het zorgen voor anderen zit Daisy in het bloed en blijft niet beperkt tot haar baan als verpleegkundige. Daisy: ‘Verderop wonen twee buren van tegen de 90, zij mogen mij altijd bellen als er iets is. Andersom houden zij ook een oogje in het zeil als ik er niet ben of nemen een pakje voor me aan’.
Carrière
Daisy is intussen alweer 16 jaar verpleegkundige; dat is echt ‘haar ding’ zoals ze zelf zegt. Daisy vertelt: ‘Ik wilde altijd kinderarts worden, maar hield ook wel van lang leve de lol. Via een ommetje, HAVO en een jaar verpleegkunde, had ik alsnog geneeskunde kunnen gaan studeren, maar dat heb ik niet meer gedaan, want verpleegkunde was het voor mij. Ik heb mijn opleiding afgerond met als uitstroomrichting kinderverpleegkundige, maar ben dit beroep niet gaan praktiseren. In specialistische ziekenhuizen zoals het Sophia is dat leuk, maar dat geldt niet voor algemene ziekenhuizen. Ik heb na meerdere opleidingen uiteindelijk mijn plekje gevonden als interventieverpleegkundige op de afdeling cardiologie’.
Gezinsleven
Daisy heeft haar man, Walter van Papendrecht, vlak voor het Coronatijdperk via een datingwebsite leren kennen. Zijn naam, Van Papendrecht, is overigens geen grapje en leidt nog wel eens tot hilarische situaties, vooral in restaurants in Papendrecht zelf. Walter werkt als vrachtwagenchauffeur in zijn eigen familiebedrijf. Twee jaar na hun eerste kennismaking heeft Walter Daisy op haar werk ten huwelijk gevraagd. Daisy vertelt: ‘Walter deed zich voor als schoonmaker. Na gebruik van een ruimte wordt ‘de dweil’ zoals dat heet, gebeld om schoon te komen maken. Dat is standaardprocedure en niet iets wat aandacht trekt. Ik vond het wel raar dat mijn collega op de gang vrij hard riep dat ‘de dweil’ was gebeld. Om de deur van onze ruimte open te maken, moet je met je voet tegen een drukknop aanschoppen. Walter oftewel ‘de dweil’ had dat al een paar keer zonder succes gedaan. Daarom draaide ik me op een gegeven moment toch om en toen zag ik het meteen. We zijn als eerste familie Van Papendrecht in Papendrecht getrouwd. Van een huwelijksreis is het nog niet gekomen; de wens is om naar Noorwegen te gaan’.
Eigen bedrijf
Daisy runt samen met haar zus Shelley een eigen bedrijf genaamd Gezellige Zusjes. Daisy heeft al negen jaar een eigen bedrijf en is ooit begonnen met het maken van sieraden en het bedrukken van teksten op kleding. Daisy: ‘Het bedrijf heeft een tijdje op een laag pitje gestaan, omdat ik erg druk was met opleidingen en werk. Sinds vorig jaar heb ik hier weer meer tijd voor. Sieraden maken en kleding bedrukken doe ik niet meer; samen met mijn zus verkopen we nu kleding, woondecoratie en accessoires. We staan regelmatig op braderieën en dat is heel leuk!’
Vakantie
Op mijn vraag of Daisy van vakantie houdt en waar ze dan heengaat, antwoordt ze: ‘Ik hoef niet perse op vakantie. Ik vind het al heerlijk om vrij te zijn. Afgelopen juni ben ik met mijn man naar Griekenland geweest, maar ik vind het net zo leuk om een huisje op de Veluwe te huren en dan ’s avonds rond te rijden en zwijnen te spotten. Ik heb mijn man hier intussen ook mee besmet’.
Huisdieren
Huisdieren nemen een belangrijke positie in bij familie Van Papendrecht. De vijfenhalf jarige Jazzy ziet er groot en imposant uit, maar is letterlijk een schoothond, want ze mag graag bij Daisy op schoot liggen. Binnenkort wordt de familie uitgebreid met een dwergschnauzer die de naam Milly zal krijgen. Blue, de gezellig kletsende parkiet, heeft deze naam al eigen gemaakt.
Word vrijwilliger bij HartslagNu Papendrecht
Als burgerhulpverlener kun je helpen bij het redden van levens. Daisy: ‘Word burgerhulpverlener. Na het aanmelden volg je de basiscursus reanimatie. Het vraagt slechts tijd, aandacht en lef, maar hiermee kan je wel het verschil maken tussen leven en dood. Help mee om het aantal burgerhulpverleners in Papendrecht te vergroten, dank je wel!’
Oproep