Herman Nieuwstraten: 'Iedereen heeft talenten die kunnen worden benut'

Kom van de bank af, want iedereen heeft talenten die benut kunnen worden.

In gesprek met de enthousiaste Herman Nieuwstraten, die in Papendrecht bepaald niet onbekend is en vaak door bewoners wordt aangesproken voor van alles en nog wat. Zijn ogen gaan twinkelen als hij weer iemand kan helpen mee te doen in de maatschappij. " Zoek de talenten bij mensen. Iedereen heeft talenten die benut kunnen worden".

Herman is van oorsprong kapper van beroep, maar na een motorongeluk, vele operaties en een lange revalidatietijd o.a in de politiek terecht gekomen, raadslid en wethouder geweest en altijd met zijn blik voluit gericht op de bewoners van Papendrecht. "Want daar doe je het voor", zegt Herman. En ook nu bij de stichting Werkbank gaat het om mensen die een duwtje nodig hebben, een steuntje in de rug om mee te kunnen doen in de maatschappij.

Herman is als zeer bevlogen vrijwilliger o.a betrokken bij de Stichting Werkbank Drechtsteden en tevens voorzitter van deze stichting. Het kantoor/werkcafe bevindt zich op de bovenverdieping van een pand aan de Kattestaart. In het werkcafe kunnen werkzoekenden uit de regio, veelal mensen met een aftand tot de arbeidsmarkt, elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur terecht voor het maken van een cv, het schrijven van een profiel, een mogelijkheid tot het maken van een profielfoto, oefenen van sollicitatiegesprekken, hulp bij moeilijke brieven van verschillende instanties, maar ook het schrijven van een ondernemingsplan wanneer iemand graag een eigen bedrijf wil beginnen. "Dit is slechts een klein deel van wat de stichting voor haar bezoekers kan doen", zegt Herman. "Er is nog zoveel meer. Denk aan bezoekers die elkaar op weg helpen, een facebookgroep die dagelijks vacatures met elkaar deelt, een ervaringsdeskundige uit het bedrijfsleven die kan worden geraadpleegd, evenals een juriste en een arbeidsdeskundige. Veel contacten zijn er met uitzendbureau's en de sociale dienst. Bezoekers met een allochtone achtergrond hebben vaak specifieke vragen waar wij als vrijwilligers ons graag voor inzetten om hen wegwijs te maken in de bureaucratische regels die nu eenmaal in dit land gelden en waar zij niet of nauwelijks mee bekend zijn. En, niet onbelangrijk, hierdoor onstaan ook mooie contacten waardoor je veel van elkaars'cultuur en gewoonten leert", aldus Herman. “Kom van de bank af, er is voor idereen iets te doen".

Meer weten over de stichting Werkbank Drechtsteden?

Kijk op www.werkbankdrechtsteden.nl

mensen