Heb je een vraag ?
Mail, bel of maak een afspraak voor een gesprek.
Zoek, vind en plaats vrijwilligersvacatures.
Louis Lodder heeft het woord “vrijwilligerswerk” hoog in het vaandel staan. Naast zijn studie werktuigbouw en tijdens zijn werkzame leven bij o.a Kloos Kinderdijk, Fokker, TU-Delft en het Erasmus MC heeft hij het altijd belangrijk gevonden om ook vrijwilligerswerk te doen. Zo was hij in die tijd actief in diverse functies voor de kerk en een koor. Van staffunctionaris milieuzaken bij Fokker en vervolgens adviseur milieuzaken bij het Erasmus MC was de belangrijke stap richting duurzaamheid snel gemaakt en heeft Louis zich daar vol overgave mee bezig gehouden. Uiteindelijk werd duurzaamheid in het strategisch beleid van het Erasmus MC opgenomen en was dat een mooi moment om met pensioen te gaan.
Duurzaamheid
Na 50 mooie werkzame jaren, waarvan 40 jaar milieuzaken, is het niet vreemd dat duurzaamheid ook privé een belangrijk item voor Louis is geworden, en wellicht altijd al is geweest. Duurzaamheid in allerlei vormen en op vele mogelijkheden. Via de werkgroep duurzaamheid en de inkoop van duurzame producten voor de Morgenster waren een opstap naar het idee voor een repair café in Papendrecht. Samen met het wijkplatform Wilgendonk/Molenvliet is in 2015 het Repair Café van start gegaan. Een repair café is een laagdrempelige mogelijkheid om spullen te laten repareren en te herstellen en is belangrijk voor mensen met een smalle beurs. Een goed alternatief voor de wegwerpcultuur, voor mensen met hart voor het milieu en duurzaamheid.
Repair Café
Het repair café bevindt zich in één van de zalen aan de P.S Gerbandystraat 31 te Papendrecht. Elke 1e zaterdag van de maand is het repair café geopend van 9.00 tot 12.00 uur (behalve in juli en augustus) en zijn er gemiddeld 15 tot 20 vrijwilligers aanwezig om inwoners uit Papendrecht te helpen met de reparatie van hun (elektrische) apparaten, klokken, sieraden, fietsen, speelgoed e.d. Er kunnen zelfs messen worden geslepen. Herstellen en zomen van kleding behoort ook tot de mogelijkheden. Alle spullen die je zelf kunt dragen, kunnen naar het repair café worden gebracht. Kortom: de spreuk 'Weggooien? Mooi niet!' is hier zeker van toepassing. Het repair café heeft tevens een sociale functie. Inwoners komen namelijk ook graag naar het café voor een praatje en een kopje koffie. Een ontvangstcomité is aanwezig om de bezoekers in te schrijven en van koffie/thee te voorzien. De reparaties zijn gratis. Er is een fooienpot aanwezig waar tevreden bezoekers vaak iets indoen. Van de opbrengst kan dan weer gereedschap of materiaal worden gekocht. Louis zelf vervult de functie van secretaris in het bestuur, is vaak aanwezig op de reparatieochtenden en helpt mee daar waar hij kan. Dit is slechts een klein gedeelte van zijn vrijwilligerswerk, want naast actief te zijn voor het het repair café is hij o.a ook Zapper voor de gemeente Papendrecht en verenigt hij op die manier het nuttige met het aangename door tijdens wandelingen veel straatvuil op te ruimen.
Het repair café kan altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. Klik op de link voor meer informatie over Repair Cafe Papendrecht.