Martha de Jong en Rumo Vermunt: 'Als de mensen genieten, geniet je zelf ook'

Martha, in haar werkzame leven een bekende persoonlijkheid bij de Hema in Dordrecht en Rumo als gemeenteambtenaar bij de gemeente Papendrecht, zijn beiden gepensioneerd en verrichten  met volle overgave hun vrijwilligerswerk bij de nationale vereniging de Zonnebloem.

Martha: "Als bestuurslid Bezoekwerk verzorg ik de  koppeling tussen de vrijwilligers en onze gasten. Onze gasten, met een lichamelijke beperking,  kunnen afhankelijk van hun eigen wensen een aantal keer per maand bij hen thuis worden bezocht. Varierend van 1 x per week tot 1 x per maand gaat de vrijwilliger bij hen thuis op bezoek of neemt een gast mee op stap voor een kopje koffie. We hebben op dit moment 86 gasten, waarvan de gemiddelde leeftijd 70 jaar is. Vroeger hadden we 56 vrijwilligers om onze gasten te bezoeken , helaas zijn dit er nu nog slechts 34. 30 vrouwen en 4 mannen. Wij zijn dus altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Naast mijn werk als bestuurslid bezoek ik zelf ook nog 5 gasten, bij wie ik 1x per week op bezoek ga of een kopje koffie ga drinken in het winkelcentrum. Daarnaast organiseren we spelletjesmiddagen en dagjes uit. Dagjes uit worden betaalt door de Zonnebloem plus een eigen bijdrage van de deelnemers zelf. De opbrengst van de jaarlijkse verkoop van loten en de sponsoren maken dit mogelijk. De hoofdlijn is en blijft echter het bezoekwerk. Intakegesprekken met nieuwe vrijwilligers doe ik zelf ook, waarbij het van belang is om kritisch te zijn. Zodra een nieuwe vrijwilliger geschikt bevonden is probeer ik een juiste match te maken met een van onze gasten. Dan zijn er nog de regiovakanties, waarbij verschillende gasten met zowel een zware als minder zware handicap in diverse gastenverblijven in het land kunnen verblijven. 

De deelnemers stappen wat bedrukt in de bus maar komen zo vrolijk weer thuis, dat dit werk mij heel veel voldoening geeft. Je doet het voor deze mensen, maar je haalt er zelf ook heel veel vreugde uit. Als de mensen genieten, geniet je zelf ook".

Rumo: "Ik ben activiteitenbezoeker en heb 5 gasten. Deze bezoek ik voor dat er een activiteit is om te vragen of zij hieraan willen deelnemen. Tijdens uitjes/spelletjesmiddagen verricht ik hand en spandiensten. Het geeft en goed gevoel als je de gasten ziet genieten. Daar doe je het voor".

Martha: "Welke eisen stellen wij aan onze vrijwilligers?". Empatisch vermogen en mensenkennis staan voorop. Het werk is echter niet vrijblijvend. De vrijwilligers spreken onderling met elkaar hun vakantieperiodes af. De bezoekjes aan de gasten duren gemiddeld 1 a 2 uur per bezoek. Naar buiten gaan met de gasten is vaak net zo leuk als thuis een praatje maken. Toch wil niet iedere gast op stap,dus daar moet rekening mee gehouden worden. Het is niet de bedoeling dat de vrijwilliger gaat afwassen, boodschappen gaat doen of familievetes gaat oplossen.  De vrijwilliger is geen mantelzorger".

Voor aanmeldingen en/of meer informatie: www.zonnebloem.nl afdeling Papendrecht.

 

mensen