Kees en Chris: Het enthousiasme van de kinderen, daar doen we het voor!

Speeltuin de Wip-Wap is al sinds 1964 te vinden aan de Tesselschadestraat 10 te Papendrecht. De vele leuke speeltoestellen bieden speelplezier aan kinderen in de leeftijd van 1 t/m 12 jaar. Dat de Wip-Wap een vooruitstrevende vereniging is, blijkt uit het feit dat zij op eigen initiatief en al reeds geruime tijd speeltoestellen heeft voor kinderen met een beperking. Ook veiligheid heeft de vereniging hoog in het vaandel staan; de speeltuin heeft al diverse ‘upgrades’ gehad om aan de veranderende veiligheidseisen te kunnen blijven voldoen. De Wip-Wap wordt volledig gerund door 15 enthousiaste vrijwilligers.  

Een vraag aan Joke Stroomberg: Hoe houdt de Wip-Wap het hoofd boven water?

De Wip-Wap heeft een aantal sponsoren en vraagt daarnaast ook entreegeld. Joke Stroomberg, bestuurslid en secretaris, antwoordt: ‘De gemeente geeft subsidie, maar deze is sinds vorig jaar behoorlijk gekort. We hebben op het terrein een gebouw dat het hele jaar van maandag tot en met zaterdag gehuurd kan worden voor kinderfeestjes, vergaderingen en andere activiteiten. Door de verhuur weten we ons goed te redden. De ruimte is dit jaar al het merendeel van de tijd verhuurd en we hebben ook al reserveringen voor volgend jaar.

In gesprek met Kees Luteijn en Chris Broer van speeltuin de Wip-Wap

Wie is Kees Luteijn?

Kees Luteijn is een actieve, levenslustige en sprankelende man van bijna 66 jaar. Hij heeft het grootste deel van zijn leven, zo’n 50 jaar, op het Zeeuwse eiland Walcheren gewoond en gewerkt. In zijn professionele werkleven heeft hij altijd gekozen voor banen die hij zelf ook leuk en interessant vond. Bij de gemeente Vlissingen heeft hij diverse functies bekleed bij afdelingen zoals Beheer, Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting, maar ook Welzijn waar de speeltuinen onder vallen. Kees woont pas sinds november 2020 in Papendrecht. Op de vraag hoe hij bij de Wip-Wap terecht is gekomen, antwoordt Kees: ‘Ik was in oktober 2021 al een keer met de kleinkinderen naar de Wip-Wap geweest. Op een bord hingen allerlei vacatures die mij wel aanspraken. Sinds april 2022 vorm ik  iedere dinsdag samen met Anita een team en ik heb hier veel plezier in. Ik vind het leuk om met verschillende leeftijdscategorieën om te gaan en te werken. Dat kan hier uitstekend. Ik krijg ook vaak complimenten van de kinderen zoals ‘Als jij er bent, is het leuk!’ Zeker als nieuwkomer in het dorp is dat fijn om te horen. Daar doe je het toch voor. Ik moet soms ook streng zijn: als ze met rijdend materieel op elkaar inbeuken, zeg ik daar uiteraard wat van, maar op een goede manier. Ik heb niets met autoriteit. Ik vond dat vroeger zo erg, dat je bang was en nauwelijks adem durfde te halen’. Kees vindt het contact met de ouders ook belangrijk. Kees: ‘Sommige ouders lezen een boekje onder de boom of zijn aan het werk op hun laptop, maar er zijn ook ouders die heel actief met hun kinderen in de weer zijn. Ik maak altijd even een praatje met hen’.

Wie is Chris Broer?

Chris Broer is een jonge, ondernemende en sportieve man van 21 jaar. In tegenstelling tot Kees woont Chris al zijn hele leven in Papendrecht. Chris: ‘Ik kwam als kind al in speeltuin de Wip-Wap’. Dat Chris niet kan stilzitten, blijkt uit het feit dat hij naast zijn werk in sushirestaurant Asahi in Dordrecht ook voetbalt in Alblasserdam en vrijwilligerswerk bij de Wip-Wap doet. Hij is net als Kees toezichthouder en neemt de donderdag voor zijn rekening. Chris heeft nu een tussenjaar en hoewel zijn plannen voor de toekomst niet vastliggen, wil hij in ieder geval een jaar als au pair naar Amerika. Eén van de vereisten is het hebben van een rijbewijs en daar wordt aan gewerkt. 

Wat houdt jullie vrijwilligerswerk bij de Wip-Wap precies in?

Kees: ‘Mijn hoofdtaak is op de kinderen letten en zorgen voor de catering, maar ik doe daarnaast ook vele andere klusjes. De speeltuin gaat op dinsdag om 14.30 uur open; ik ben er meestal al om 13.30 uur. Als het nodig is, leeg ik de vuilnisbakken, ruim ik het terrein op en vul ik het snoep bij en zorg ik dat ik helemaal klaar ben voordat de kinderen komen. Voor het komend seizoen speel ik nog met het idee om tenten te bouwen van kleden en gordijnen, dat vond ik in mijn eigen jeugd geweldig’. Chris: ‘Ik doe veel fysieke activiteiten met de kinderen. Afhankelijk van het weer gaan we lekker aan de gang met water en zand. Bij mooi weer hebben we geregeld waterballongevechten en als het weer wat minder is, gaan we bijvoorbeeld snoep versieren. Natuurlijk maak ik net als Kees ook het terrein netjes en zorg ik dat de catering op orde is. Na zo’n dag actief bezig zijn met de kinderen ben ik zelf ook best moe’. Op de vraag of Kees en Chris ook een opvoedkundige rol hebben, antwoorden zij: ‘Dat hebben we zeker en in vele opzichten. We vinden het belangrijk om kinderen uit te dagen, zodat ze hun grenzen kunnen verkennen’.

Hoeveel kinderen bezoeken speeltuin de Wip-Wap?

De opening van het seizoen is op 1 april en de sluiting op de laatste zaterdag in oktober. Hoeveel kinderen speeltuin de Wip-Wap bezoeken, wordt deels door het weer bepaald, maar er zijn ook andere factoren die hierbij een rol spelen. Chris: ‘Soms zijn er maar een paar kinderen, maar het komt ook voor dat een kinderdagverblijf naar de Wip-Wap komt en dan heb je ineens 40 kinderen op je terrein. Zomers hebben we nog wel eens concurrentie, bijvoorbeeld als PKC springkussens op het terrein heeft gezet of als ouders en kinderen gratis het zwembad in mogen. Dat kunnen wij niet bieden, dus dan is het wel wat rustiger’.

Waarom zou iemand vrijwilligerswerk moeten gaan doen?

Kees: ‘Het is leuk, uitdagend en je leert andere mensen kennen. Je leert jezelf ook beter kennen. Het klinkt wellicht bijbels, maar je draagt bij aan een groter geheel. Niemand leeft voor zichzelf alleen. Kijk nu naar de voetbalverenigingen; als alle vrijwilligers het bijltje er bij neer zouden gooien, houdt het voetbal op te bestaan. Zonder vrijwilligers zou de maatschappij tot stilstand komen. Dit geldt van bejaardenhuizen en verzorgingshuizen tot voorleesmoeders. De toegevoegde waarde van vrijwilligers zie je vooral terug op die terreinen waar de overheid strikt genomen niets hoeft te doen. Je reguliere werk is voor inkomen en zelfontplooiing, maar vrijwilligerswerk doe je om iets terug te geven’. Chris: ‘Ik vind het vooral jammer dat jongeren voor het geld gaan. Als ze geen geld krijgen, doen ze ook niets. Vrijwilligerswerk hoeft niet in geld beloond te worden, complimenten zijn ook goed’.

Waarom zou iemand specifiek voor vrijwilligerswerk bij de Wip-Wap moeten kiezen?

Voor Chris is deze vraag een open deur: ‘Omdat werken met kinderen leuk is’. Kees antwoordt: ‘Waarom niet vrijwilligerswerk doen bij de Wip-Wap? Het zijn de volwassenen van morgen en het is belangrijk dat zij een leuke kindertijd hebben. Ik kijk zelf terug op een hele fijne kindertijd en ik vind het mooi om dit door te geven. Het zou heel zonde zijn als de speeltuin als voorziening van de wijk en voor dit deel van het dorp ten onder zou gaan’.

Oproep: Word vrijwilliger bij de Wip-Wap!

Kees en Chris:Sluit je aan als vrijwilliger bij de Wip-Wap. We hebben een leuk team en de mooiste doelgroep! Kinderen zijn fris en sprankelend. Ze hebben geen verborgen agenda. Als ze zeggen dat iets leuk of juist niet leuk is, dan is het ook echt zo. Vaak wordt bij het omgaan met kinderen drempelvrees ervaren en wordt gezegd dat het moeilijk is. Zie het zo: je maakt veel plezier met elkaar en het bied je ook nog eens een kans om jezelf beter te leren kennen’.

Joke:‘Vrijwilligerswerk geeft veel voldoening. Bij de Wip-Wap is het leuk om te zien dat kinderen het naar hun zin hebben. Het enthousiasme van de kinderen, daar doen we het voor!’

mensen