Ellie Smits: 'Iets van jezelf aan de gasten geven'

Na 13 keer verhuisd te zijn naar diverse plaatsen in Nederland, woont Ellie Smits nu alweer 31 jaar naar volle tevredenheid in Papendrecht. In haar functie als hoofd administratie bij Albert Heijn, waarvan de laatste 10 jaar bij AH in Maasplaza Dordrecht, besloot zij na haar pensioen haar vrije tijd niet alleen voor zichzelf te houden, maar zich ook in te zetten als vrijwilliger. Haar keuze viel op Nationale Vereniging de Zonnebloem – afdeling Papendrecht. 

Met elkaar iets leuks doen
Voor vrijwilligers bij de Zonnebloem zijn diverse taken te verrichten. Men kan plaats nemen in het bestuur, welke bestaat uit een voorzitter, secretaris, penningmeester, een activiteitencommissie en een selectiecommissie. Daarnaast kunnen vrijwilligers zich aanmelden om regelmatig gasten, voornamelijk ouderen, thuis te bezoeken. Ellie heeft 10 jaar geleden voor deze laatste vorm van vrijwilligerswerk gekozen en doet dit met veel plezier. Zij bezoekt eens in de twee/drie weken iemand thuis voor een gesprek, kookt en eet soms samen of neemt haar/hem mee voor een bezoek aan de supermarkt of winkelcentrum. Af en toe een kopje koffie drinken op een terras of een pannenkoek eten kan daar ook bij horen.

De Zonnebloem organiseert ook activiteitenmiddagen. Deze hobbymiddagen worden besteedt aan creatieve zaken zoals bloemstukjes en/of kerststukjes maken en nog veel meer. Daarnaast worden uitstapjes georganiseerd naar o.a Blijdorp, Madurodam, Keukenhof, een rondje Rotterdam, een High tea, een boottocht, een bezoek aan een zorgboerderij, enz. Voor deze uitstapjes zijn uiteraard ook veel vrijwilligers nodig omdat veel gasten gebruik maken van een rolstoel. Tevens is er altijd een verpleegkundige aanwezig. Ook Ellie gaat als vrijwilliger regelmatig mee op deze uitstapjes. Een vakantieweek in een aangepaste vakantiewoning behoort ook tot de mogelijkheden en ook hiervoor worden vrijwilligers gevraagd om mee te gaan.

Een goede match
Wanneer een vrijwilliger of een gast zich aanmeldt bij de Zonnebloem probeert de selectiecommissie een juiste match te maken, zodat vrijwilliger en gast goed bij elkaar passen. Op dit moment staan ongeveer 50 gasten ingeschreven en zijn 35 vrijwilligers actief. Sommige vrijwilligers bezoeken meer dan 1 gast. Ellie zelf heeft voor bezoek aan 1 gast gekozen. Er is behoefte aan veel meer vrijwilligers en het voorlopige streefgetal ligt op dit moment bij 60.
Voor Ellie persoonlijk is het belangrijk bij dit werk, naast de voldoening die het haar schenkt, dat ze iets van zichzelf aan de gast kan geven. Een luisterend oor kan bieden en wat vreugde in zijn/haar leven kan brengen.

De Zonnebloem kan altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. Klik op de link voor meer informatie over Nationale Vereniging Zonnebloem

mensen