Ingeborg en Johan Heijboer: Werken in het theater is geen werk, het is een uitje!

Theater De Willem: een stukje geschiedenis

Theater De Willem, gevestigd bij het Willem de Zwijger College aan de Van der Palmstraat 4 te Papendrecht, is een klein en knus theater. In het verleden zat er onder hetzelfde dak ook een bioscoop. De Willem biedt jaarlijks zo’n 100 voorstellingen aan. Heeft een artiest een uitverkochte zaal, betekent dit dat alle 534 stoelen gevuld zijn. De Willem is ook een laagdrempelig theater. Van korte broek en slippers tot driedelig kostuum en avondjurk: je bent altijd welkom!

Theater De Willem is een gesubsidieerd theater, maar is vijf jaar geleden ook verzelfstandigd. De enige aandeelhouder is de gemeente Papendrecht. Net als bij vele andere theaters heeft Corona de nodige sporen achtergelaten en ook de huidige inflatie heeft invloed op de bezoekersaantallen. Het is daarom niet alleen theater wat de klok slaat: de diverse ruimten worden in de avonden en weekenden ook verhuurd. Deze verhuringen kunnen zowel een commercieel (bedrijven, instellingen) als een maatschappelijk (musicals van groep 8, verenigingen) karakter hebben.

Ingeborg Heijboer: veelzijdig, creatief en betrokken

Ingeborg komt van origine uit Rotterdam, woont in Dordrecht en werkt al 25 jaar bij theater De Willem. Ze is hier ooit gestart als barmedewerker. Op de vraag wat Ingeborg nu in De Willem doet, kan beter gezegd worden: Wat doet ze niet? Van gastvrouw tot productiemedewerker en van het aansturen van kassamedewerkers tot coördinator van de vrijwilligers. ‘Ik heb een boekhoudkundige en administratieve achtergrond, maar ik ben ook heel creatief. Ik heb het geluk gehad dat ik bij bedrijven heb gewerkt waar ik op veel verschillende afdelingen heb mogen meedraaien. Ik heb veel kennis en ervaring opgedaan en zet deze nu in voor De Willem. Het helpt overigens ook om spontaan, open en hulpvaardig te zijn’. De functie coördinator van de vrijwilligers is soms best pittig. ‘Je gaat met alle golven mee. Sommige vrijwilligers hebben het erg zwaar en delen deze problematiek. Ik ben een luisterend oor, maar denk ook mee en help zoeken naar oplossingen. Als je vrijwilligers begeleidt, hoor dat er ook bij. De Willem is een hechte groep, iedereen staat voor elkaar klaar’. 

Theater zit Ingeborg in het bloed. Na haar 40-urige werkweek mag ze ook in haar vrije tijd graag naar film- en theatervoorstellingen gaan. ‘Ik voel me bevoorrecht. Werken in het theater voelt niet als werken. De tijd vliegt om en voor ik het weet, is er weer een week voorbij’.

Johan Heijboer (vrijwilliger): Het theater is mijn tweede huiskamer

Johan is al 16 jaar vrijwilliger bij De Willem. In het dagelijks leven is hij projectcoördinator bij de gemeente Dordrecht. Samen met een aantal collega’s is hij verantwoordelijk voor de herinrichting van wegen, het groen en de riolen. Hij doet dit werk met veel plezier. In de avonduren is hij te vinden in het theater. ‘Werken in De Willem is een uitje. Natuurlijk heb je je verantwoordelijkheden, maar na een dag betaalde arbeid zorgt het werk in De Willem voor ontspanning. Het is mijn tweede huiskamer’. Johan voert veel verschillende taken uit: van het openen van de deuren en begroeten van de gasten tot het controleren van de kaartjes, zorgen dat de foyer en zaal er tip top uitzien en de beveiliging. ‘Het is nog nooit gebeurd, maar mocht zich een calamiteit voordoen, wil je de gasten zo snel mogelijk in veiligheid brengen’.

Op mijn vraag waarom Johan juist voor dit vrijwilligerswerk heeft gekozen, antwoordt hij: ‘Werken in De Willem komt door Ingeborg, maar ik kom al 40 jaar in het theater. De eerste kennismaking was in het Oude Luxor met ‘Het Groot Niet Te Vermijden’ dans- en showorkest. Het Oude Luxor werkte toentertijd met abonnementen. In het abonnement zaten twee of drie bekende artiesten en één onbekende artiest. Een heel leuk initiatief, want die onbekende artiest kreeg hierdoor ook de gelegenheid om vlieguren te maken en voor een volle zaal te spelen. Het leuke van in het theater werken en in het bijzonder voor De Willem, is dat als het werk het toelaat en een zaal niet is uitverkocht, je als vrijwilliger bij een voorstelling mag aanschuiven. Ik heb daardoor al vele voorstellingen gezien. Dit zijn echt leuke extra’s!’ Naast theater mag Johan ook graag wandelen, klussen, tuinieren en doet hij mantelzorgtaken.

Theaterpaar

Ingeborg en Johan werken niet alleen samen, ze vormen ook in het echt een paar. Het ligt voor de hand om te denken dat De Willem hier een bijdrage in heeft gehad, maar Ingeborg en Johan hebben elkaar al vele jaren eerder in Ridderkerk ontmoet. Drukke banen en vrijwilligerswerk vragen ook om vakantie. Ingeborg en Johan gaan al zo’n dertig jaar naar Terschelling. ‘Vakantie is vakantie, wat betekent dat de telefoon uitgaat en dat we de dag nemen zoals deze komt, geen planningen. We wandelen, zwemmen, pakken een terrasje, lezen een boek of doen gewoon even niets, dat is ook heel fijn!’

Vrijwilligerswerk in De Willem

De Willem werkt al 44 jaar met vrijwilligers. Ingeborg vertelt: ‘Voorheen waren de vrijwilligers de derdejaars leerlingen van het Willem de Zwijger College, maar jonge mensen willen een bijbaantje waar je ook geld mee kan verdienen. Om de tekorten op te lossen, is er een wervingscampagne opgezet: met resultaat! Het zijn nu vooral volwassenen’. Een deel van de vrijwilligers zit nog in het arbeidsproces, maar een deel is ook al met pensioen. ‘Op de oudere vrijwilligers kan je rekenen en ze zijn zeer servicegericht ingesteld. Toch willen we ook jongeren enthousiasmeren om het team te komen versterken. Daarnaast kunnen we ook een springplank zijn voor die mensen die (tijdelijk) uit het arbeidsproces zijn. Dit soort bewegingen creëren, dat vind ik het leukst!’ De Willem werkt momenteel met 35 vrijwilligers. Deze vrijwilligers kunnen worden ingezet om tickets te scannen, de gasten te verwelkomen en naar hun zitplaats te begeleiden of hand- en spandiensten te verrichten achter de schermen (het regelen van bloemen, het zorgen voor de optredende artiest).

Vrijwilligersactiviteiten

Op basis van vijf door de vrijwilligers doorgegeven data worden zij voor twee voorstellingen per maand door Ingeborg ingeroosterd. Ingeborg houdt daarbij zoveel mogelijk rekening met de wens van een vrijwilliger om een specifieke voorstelling bij te kunnen wonen. Het kan altijd dat dit toch niet lukt. Met 35 vrijwilligers en een inroostering van maximaal zes personen per voorstelling wordt er bijna nooit met dezelfde collega’s samengewerkt, zoals dat wel gebruikelijk is in een kantooromgeving. Om de cohesie van het team te bevorderen en het ook leuk is om te weten wie je collega’s nu zijn, worden er ieder jaar verschillende activiteiten georganiseerd. In het weekend voor de eerste voorstelling (september) wordt er een barbecue georganiseerd. Daarnaast zijn er leuke activiteiten rond Kerst en tijdens het voorjaar en wordt het eind van het seizoen afgesloten met een hapje, een drankje en een preview van het nieuwe seizoen, gegeven door de directeur, Erik Groeneweg. Dit seizoen (2022-2023) wordt er voor het eerst gestart met vrijwilligerscafés om meer mogelijkheden te bieden om gezellig samen te komen.

Oproep: Word vrijwilliger bij De Willem

Ingeborg: ‘Hou je van cultuur en van toneel, sluit je dan aan bij ons kleine, gezellig team. De lijnen zijn kort en als tegenprestatie mag je voorstellingen bezoeken, mits er plek is. Het werk is echter wel een serieuze aangelegenheid; we moeten op je kunnen rekenen. Als je voor een voorstelling ingeroosterd bent, gaan we ervan uit dat je je taak goed uitvoert. Het is belangrijk om je dat te realiseren’.

Johan: ‘Theater is en blijft het binnenstappen in een andere wereld. Je ontmoet elke voorstelling leuke mensen en je werkt in een team met gezellige collega’s. Het is een mooie afwisseling en aanvulling op je dagelijkse bezigheden. Geen avond is hetzelfde en je werkt nagenoeg nooit met dezelfde collega’s’.
 

mensen