Ilse Otte: 'Lekker buiten met je handen bezig zijn'

Ilse Otte is als vrijwilligster betrokken bij de Stichting Sociale Moestuin Papendrecht. Het vrijwilligerswerk verricht ze zowel in de sociale moestuin in de Molenwijk, als in het voedselbos dat zich in  het park Noordhoeksewiel bevindt. Bij de aanleg van dit voedselbos is rekening gehouden met de stand van de zon. De drie elementen, water, wind, zon en de filosofie van de permacultuur zorgen voor een natuurlijk evenwicht.
"Ik help mee met de aanplant en het onderhoud van planten en bomen", zegt een enthousiaste Ilse . Het voedselbos bestaat uit inheemse fruitbomen met vergeten soorten peer, appel, pruim en noot, bessenstruiken, een insectenhotel en bijenkasten. Deze kasten worden beheerd door een echte Imker en we hopen in de toekomst op onze eigen honing. Met de andere vrijwilligers maken  we plannen om het voedselbos onder de aandacht van buurtbewoners en scholen te brengen. Zo hebben we al een speurtocht uitgezet voor de jeugd en een lunch in het voedselbos verzorgd. We hopen met NL Doet en de Nationale Burendag steeds meer aandacht te kunnen vestigen op het voedselbos".
Ilse werkt sinds 2015 voor de stichting Sociale Moestuin, welke samen met buurtbewoners tot het initiatief van een voedselbos kwam. Sinds februari 2018 legt ze nu ook haar ziel en zaligheid in de voedselbos. "Wat ik er zo leuk aan vind, zegt Ilse, is het in de buitenlucht bezig zijn met je handen. Ik leer er heel veel van. Het brengt me ontspanning, kennis en het  geeft me het gevoel nuttig te zijn.  Je bent actief maar het brengt ook rust. Het geeft me het gevoel dat ik even iets  anders kan doen dan alles wat moet. Soms kan het zelfs fysiek zwaar werk zijn, zoals in de zomer van 2018 toen het extreem lang droog was en de bomen veel extra water nodig hadden. Met emmers water, die we uit de aangrenzende sloot haalden, hebben we met elkaar heel veel water gesjouwd. Dit werk is een extreme tegenhanger van mijn opleiding als grafisch ontwerper. Toch kan ik ook daar mijn ei nog in kwijt, want ik ontwerp en maak de bordjes zelf die bij de bomen en struiken worden geplaatst zoals ook de bordjes met namen van sponsoren, die ons financieel steunen".
Als het aan Ilse en de andere vrijwilligers ligt, komen er snel nieuwe vrijwilligers bij zodat met elkaar kan worden gewerkt aan een groener Papendrecht en een voedselbos dat op den duur heerlijke vruchten zal opleveren.
Voor meer informatie: Kijk op de site van Stichting Sociale Moestuin Papendrecht.

mensen