Sophie Versteeg: 'Iedereen kan iets voor de maatschappij doen'

Sophie Versteeg is een jonge, enthousiaste vrouw uit Maarssen en is via MEE+, buurtbemiddelaar in team Hardinxveld en Papendrecht. Sophie heeft zowel communicatiewetenschappen (bachelor) als theologie/religiewetenschappen (master) gestudeerd. Na haar afstuderen was het lastig om direct een baan te vinden. Sophie wilde zich graag maatschappelijk oriënteren en zo viel haar keuze op vrijwilliger buurtbemiddeling. In haar eigen woonplaats Maarssen en ook in het nabijgelegen Utrecht waren geen vacatures voor dit specifieke vrijwilligerswerk en zo komt het dat zij nu in de regio Papendrecht als buurtbemiddelaar optreedt. Voor Sophie is het geen enkel probleem om naar deze regio te reizen voor haar vrijwilligerswerk. Ook nu ze inmiddels werk gevonden heeft als communicatietrainer, blijft ze haar vrijwilligerswerk er gewoon bij doen. Voor Sophie is het namelijk heel belangrijk om haar steentje bij te dragen in de maatschappij en ze is van mening dat iedereen iets kan doen op basis van talent of tijdsinvestering. Zelf staat ze open voor alles wat op haar pad komt. 

Wat houdt het werken als buurtbemiddelaar in? 
Een aankomend bemiddelaar volgt eerst een standaardtraining buurtbemiddeling voordat hij/zij echt aan bemiddeling mag gaan doen. Na een telefoontje van de coördinator, welke om hulp is gevraagd door een buurtbewoner met een probleem met een van zijn/haar buren, gaan er altijd 2 buurtbemiddelaars op pad om deze buurtbewoner te bezoeken. Tijdens het bezoek wordt de situatie in kaart gebracht. Er wordt gevraagd naar gedachten en gevoelens die mensen erbij hebben en het effect wat het op hen heeft. Ook willen de bemiddelaars iemand meenemen de toekomst in, wat kan ik er zelf aan doen, wat zou er gebeuren als…. Na het gesprek wordt aansluitend een bezoek gebracht aan de buren, waar de situatie ook in kaart wordt gebracht. 
Uiteindelijk gaan de buren samen in gesprek. De bemiddelaars zijn als procesbegeleiders enorm belangrijk hierbij. 

Wat levert het Sophie zelf op om dit werk te doen? 
Voor Sophie, die zich sterk bewust is van het feit dat er weinig leeftijdsgenoten voor buurtbemiddeling kiezen, biedt dit werk haar de kans om iets te leren. Zij ziet het dus zeker ook als een training voor haarzelf, maar iets betekenen voor de maatschappij is altijd haar doel geweest en dat zal het zeker blijven. 

Klik op de link voor meer informatie over Buurtbemiddeling Papendrecht
 

mensen